Historien

... om orkesteret De Splittergale


Orkestret ledes af Jacob Hogrebe. I 1990 startede han sammen med sin musikalske makker Ole Jensen et folkedans- og sammenspilshold på Gallo Skolen i Århus. Efter at have øvet en måned, var det lille orkester klar til at optræde i caféen på psykiatrisk hospital. Her fødtes navnet, De Splittergale.


I foråret 1991 drog orkestret på den første turné. Turen gik til forskellige institutioner og fængsler i Jylland, på Fyn og Sjælland. Her er gruppen fotograferet foran Broby Folkemusikværksted ved Sorø, som var rammen om turens sidste optræden.

Gruppens repertoire bestod fra starten af gårdsange og slagere. Således optrådte den legendariske gårdmusikant Perletand ofte med orkestret. Her ses han sammen med gårdsanger sønnen Sonni til Folkemusikkens Dag, Århus 1996.


I 1992 kom Johan Plesner med i De Splittergale som gøgler instruktør. Han tilførte orkestret de gamle gøglertraditioner og De Splittergale begyndte at optræde i kostumer. Her ses han sammen med Birgit og Matilde under en Tysklandsturné.

De Splittergale i mange år været et fast islæt i Uldum Gademusik Festival.
I 1998 vandt gruppen festvalens musikpris på 3000 kr.

I 1999 var De Splittergale på scenen i Tivoli Friheden i Århus.
Her varmer de op til en koncert med dansktopsangerinden Susanne Lana.

Hvert år gæster De Splittergale Operaen på Christiania, hvor deres forestillinger altid samler et stort og broget publikum.

Riplende, raplende, ruplende ny forestilling i Musikhuset, Århus festuge 2006.

Gennem årene har et utal af gode gøgler- og musikkræfter optrådt sammen med De Splittergale. Det har været med til at berige deres forestilling. Her er det Erik og Jesper efter omklædning på Kulturgyngen i Århus.

Ved siden af de mange shows er der også bud efter De Splittergale til at lave workshops på mange uddannelsessteder og institutioner. Her optræder de sammen med elever fra institutionen Askov Møllehus, Tappernøje 2003.


I De Splittergale er der et stærkt sammenhold skabt gennem de mange turneer i Danmark og i udlandet.
Her ses Sonni og Knud i turné bussen på vej til Ungarn, år 2000.


De Splittergale har hentet musikalsk inspiration ved deltagelse i internationale sigøjnerfestivaler i både Ungarn og Rumænien, hvor de har optrådt og festet med sigøjnergrupper fra hele Østeuropa. Her er det Knud der spiller Skæve Thorvald med sigøjnere fra Slovakiet. Sátoraljaújhely/Ungarn 2003.

 

Kulturmøde ved festivalen. Lille Marie og Uffe Gårdsanger jamer med en rumænsk violin virtuos, 2003.


Fra et besøg på et af Prison fellowships børnehjem. Her høstede De Splittergale et stort bifald for deres show, som sluttede af med en dans med børnene. Cluj/Rumænien 2007.

Klovnen Jonna i nær kontakt med en af de lokale under den internationale sigøjnerfestival i Tirgu Mures, Rumænien.

Forestilling i sigøjnerkvarteret i Sátoraljaújhely/Ungarn 2005.

Optog sammen med forskellige sigøjnergrupper i forbindelse med en festival, landsbyen Gornesti/Rumænien 2007.

Spontant show i sigøjnerghettoen i Bagaciu/Rumænien, 2009.

I 2007 lavede De Splittergale fælles forestillinger med sigøjner truppen Romano Suno i forbindelse med Århus Festuge. Her er de sammen til Gårdsangeraftenen i Cirkus Charlie. De to grupper indspillede i den forbindelse en fælles CD.

I Danmark har De Splittergale dyrket venskab med sigøjnermusikanter fra Kosovo, som har opholdt sig i vores asylcentre. Her er Marie i gang med at undervise i kunsten at spille på savblad.

Adskillige gange har De Splittergale gæstet Ungdomshuset på Jagtvej i København. Her laver de parade foran huset få dage før nedrivningen, 2006.

Stående applaus på højskolen Telemarken, Norge 2005 i forbindelse med et besøg arrangeret af den norske regions psykiatri.

Medlemmer af gruppen på vej til et gadeshow i Berlin, 2009.

 

I 2008 flyttede De Splittergale base til Kultur- og kontaktsted Kragelund i Højbjerg ved Århus. Her er de ved indvielsen af huset, der nu danner rammen om forskellige musik, teater og kunstgrupper.


De splittergale tager hvert år initiativ til en Kulturfest med musik, gøgl og teater. Her er det Borgmester Nicolai Wammen, der møder Ylva i en kædedans.